Borsa İstanbul 2019-03-27T13:01:32+03:00

Project Description

Borsa İstanbul

Client: Borsa İstanbul
Date: 2013
Location : İstinye / İstanbul

Borsa İstanbul(BIST), eski ismiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB), İstinye’deki arazisine yapılan bugünkü binasına 1995 Mayıs ayında taşınmıştır. Aradan geçen yaklaşık 20 yılda 8 hektarlık  arazi bir koruluk, şehre merkezinde nefes aldıran bir yeşil leke halini almıştır. BIST arsasına iki farklı birime ev sahipliği edecek bir ofis binası inşa etmek istediğinde sorduğumuz kritik başlangıç sorusu bu binanın 8 hektarlık arazinin hangi noktasında yer alacağıdır. Çünkü cevap alternatifleri ikili bir kriter kıskacıyla hızla elenirler.  (1) Bina yapılırken BIST kampüsünün yeşil lekesinin, yani mevcut sağlıklı ağaç envanterinin bundan nasıl etkileneceği; (2) Binanın yüksekliğinin BIST Yönetim binasının gabarisini aşmaması gerekliliği. Dolayısıyla bu sorunun cevabı aynı zamanda yeni Ofis Binası tasarım fikrinin özünü içerme potansiyelini taşır.

Yerleşimle ilgili masaya koyulan alternatifler araştırılırken ilk ikisi kadar önemli olmasa da başka kriterler listeye eklenir: (3) Yeni binanın BIST binasıyla hangi derecede bir gündelik ilişki kuracağı, (4) BIST arazisi içi araç ve yaya ağıyla nasıl entegre olacağı, (5) BIST Yönetim Binası ve çevresinin zamanla yapılan ekler ve düzenlemelerle kampüsün kuzey ucunda kurduğu düzeni bu binasının nasıl etkileyeceği, gibi.

Proje alanı için BIST arazisinde önerdiğimiz yer mevcut tenis kortunun oturduğu 40X40 metrelik karedir. Yeşilin içinde jiletle kazınmış gibi duran bu kareye yerleştirilen bina her tarafından mevcut ağaçlarla sarılmıştır. Yapının bugünkü tenis kortu zemininden 30 metre civarında yükselen kütlesinin ilk yarısı ağaç dokusunun içinde kalmakta, bu dokudan başını çıkaran ikinci yarısıysa bu yeşil örtüye ve ardında uzanan İstanbul manzarasına yukarıdan bakmaktadır.

Yapının mevcut ağaç dokusunun içine bu dokuyu bozmadan yapılabilmesi, gün ışığından azami derecede faydalanacak şeffaf bir ofis binası yapmayı olanaklı kılar. Yapıyı saran koruluk bir yandan iklim koşullarını yumuşatan bir koruyucu katman işlevi görürken, öte yandan çalışma ortamında motivasyonu arttırıcı bir unsurdur. Koruluk, kış mevsiminin sert rüzgarları ve yazın yoğun sıcaklarının önünde bir bariyer kurar.

Yüksek bir giriş lobisi-sosyal katın üzerine oturan 6 eş ofis katı, kompakt bir çekirdeği çevreleyen esnek bir açık ofis düzenlemesi olarak düşünülmüştür. Çekirdek dışa döndürülerek sıkıştırılmış, onu çevreleyen koridor ve koridordan bağlanılan ofis bantıyla iç içe geçen halkalar şeklinde basit bir şema izlenmiştir. Şartnamede verilen programa göre yerleştirilen mekanlar hafif bölücü duvarlar, ekspoze tavan ve yükseltilmiş döşeme vasıtasıyla sonsuz sayıda varyasyona açıktır. Koruluk içerisine yerleşen cam küp çift cidarlı planlanmış, enerji verimliliği ise 3 aşamada değerlendirilmiştir.